ТРЕТЕЙСЬКИЙ СУД

Постійно діючий

Парламент підтримав позицію АУБ та відхилив законопроект про третейський розгляд

rada.jpgНародні депутати України підтримали позицію Асоціації українських банків та відхилили на пленарному засіданні Верховної Ради України законопроект № 4260 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо неможливості нав'язування споживачу третейського розгляду та безумовного права споживача звернутись за захистом до державного суду", яким передбачалось надання права односторонньої відмови сторони від третейської угоди.

Як вже повідомлялось, АУБ зверталась до парламентарів з проханням відхилити цей законопроект. Як наголошували в АУБ, за своїм правовим змістом запропонований законопроект захищав не права громадян - позивачів, що звернулися з позовами до банків, а надавав громадянам - відповідачам відстрочку в оплаті їхнього боргу за кредитним договором. Окрім цього, прийняття законопроекту загрожувало збільшенням проблемної заборгованості банків, а також порушенням інтересів вкладників банків. Також в АУБ звертають увагу, що прийняття законопроекту вимагало б додаткових витрат державного бюджету на розгляд «безкоштовних» позовів громадян у державних судах. «Прийняття законопроекту призведе до істотного скорочення кількості спорів, розглянутих третейськими судами  й, відповідно, - до збільшення завантаження державних судів, збільшення витрат бюджету на розгляд цих спорів у державних судах, зменшення надходжень прибуткового податку з оплати суддів і працівників третейського суду» - наголошувалося в листі АУБ до народних депутатів України.

В Асоціації українських банків вітають рішення парламентарів про підтримку позиції АУБ та відхилення згаданого законопроекту.

Прес-служба
Асоціації українських банків